
Składniki (na tortownicę o śr.25cm)
1 opak. Biszkoptów
2szkl. Pokrojonego w kostkę arbuza
3 serki homogenizowane naturalne
1 łyżka cukru pudru.
2 średnie ogórki gruntowe
1 galaretka cytrynowa
2 galaretki rubionowe
200g mleczka skondensowanego (niesłodzonego)
1 galaretka agrestowa
1 łyżka świeżo posiekanej mięty
owoce do dekoracji
Biszkopty ułożyć na tortownicy (śr.26cm). Galaretkę cytrynowa rozpuścić w 1/2szkl. Wody, przestudzić. Ogórka obrać I zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posłodzić dwiema łyżeczkami cukru, odstawić na chwilę aby puścił wodę. W tym czasie serki zmiksować, dodać odciśniętego ogórka, przestudzoną galaretkę I miętę. Całość porządnie wymieszać, wylać na biszkopty.
Rubinowe galaretki rozpuścić w 3/4szkl. Wody, przestudzić. Arbuza oczyścić z pestek, pokroić w kostkę, zmiksować. Dodać przestudzone galaretki, gdy masa zacznie tężeć wylać na krem cytrynowo-ogórkowy.
Galaretkę agrestową rozpuścić w 1/2szkl. Wody, przestudzić. Mleczko ubić mikserem na lekką piankę, stale miksując wlać galaretkę. Wylać na stężałą masę z arbuza.
Całość schłodzić, najlepiej przez cała noc. Udekrować wg własnych upodobań. Można położyć owoce I zalać galaretką.
Niesamowite! Ale w sumie, jak się zastanowić, to ogórek jest na tyle neutralnym warzywem, że z cukrem tez będzie smakował... W dzieciństwie jadaliśmy pomidory z cukrem, były pyszne. A to ciasto wygląda bardzo apetycznie i na pewno smakowało biesiadnikom.
OdpowiedzUsuńP.S. Ciesz się, że nie ja rzuciłam Ci wyzwanie, bo JA bym zaproponowała deser z kiszonymi ogórkami :-D
Dobrze ze nie masz fb wtedy nie miałabym szans podjąć wyzwania ;)
UsuńDobrze ze nie masz fb wtedy nie miałabym szans podjąć wyzwania ;)
UsuńDobrze ze nie masz fb wtedy nie miałabym szans podjąć wyzwania ;)
Usuńpierwszy raz widzę taki torcik, intrygujący :D
OdpowiedzUsuńI bardzo orzeźwiający :)
UsuńI bardzo orzeźwiający :)
UsuńJesteś niesamowita! :D
OdpowiedzUsuń