niedziela, 19 czerwca 2016

Bezglutenowe jaglane gofry z jogurtowym serkiem waniliowym i owocami.

Za te gofry zabierałam się już od przeszło pół roku! Wreszcie nastał czas kiedy zebrałam się w sobie i nareszcie dopięłam swego i swój plan przekułam w czyn! :) Bardzo się cieszę, bo nie dość, że odkryłam nowy przepis na gofry to do tego nareszcie odpaliłam swoją nowiuteńką gofrownicę, którą zakupiłam jeszcze w tamtym roku :)
;) Stali czytelnicy wiedzą, że z kaszą jaglaną raczej nie jest mi po drodze mimo wszystko zaryzykowałam i poczyniłam jaglane gofry! Ryzyko się opłaciło, bo gofry wyszły wyśmienite!



Składniki: (na ok.8 gofrów)
150g mąki jaglanej
50g mąki owsianej
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
2 jajka
1 łyżka ksylitolu
80g roztopionego masła
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
250ml maślanki

Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę, zaś żółtka utrzeć z ksylitolem, gdy ksylitol się rozpuści stopniowo dodawać lekko przestudzone, roztopione masło. 
Następnie do jajecznej masy przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, zmiksować na gładką masę, stopniowo dodawać maślankę, miksować do powstania jednolitej masy. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką drewnianą.
Na rozgrzaną tortownicę kłaść porcję ciasta, smażyć na złoty kolor po czym przestudzić na kratce aby gofry były chrupiące (na talerzyku nabiorą wilgoci z pary, która będzie się z nich uwalniać).

Serek waniliowy:

2 szklanki kremowego serka (u mnie labneh z tego przepisu ->klik<-)
1 laska wanilii
1 łyżka ksylitolu

Wszystkie składniki wymieszać.

Na środek gofra położyć porcję serka, przybrać pokrojonymi truskawkami, jagodami oraz listkami mięty.

Mąkę jaglaną, owsianą, ksylitol oraz wiele innych zdrowych produktów możecie znaleźć na stronie www.naturalniezdrowe.com.pl . Zapraszam serdecznie! :)




Truskawkowe pole & naturalnie zdrowe

6 komentarzy:

  1. Ostatnio nie mogę nigdzie znaleźć mąki jaglanej. Kiedy w końcu ją znajdę, to skorzystam z tego przepisu. Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ada! Wystarczy kasze jaglaną zemleć w młynku do kawy!! I masz mąkę jaglaną jak złoto! ;)

      Usuń
  2. Mam pytanie ile ma być jajek? Świetnie piszesz i gotujesz! Pozdrawiam serdecznie. Helena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 jajka :)
      dziękuję za tak miłe słowa, takie komentarze dodają mi wiatru w skrzydła!
      Pozdrawiam równie serdecznie! :)

      Usuń
  3. Uwielbiam gofry, super wydanie.
    Poluję nad taką dużą gofrownicę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swoją kupiłam w Lidlu jest fajna, bo ma sporą moc a nie kosztowała fortuny jedynie 59zł - musisz czujnie śledzić akcje Lidla na pewno się tam jeszcze pojawi :)

      Usuń

Printfriendly