piątek, 25 października 2013

Tortellini z groszkiem i tuńczykiem - pysznie, prosto i sycąco!!

Dzisiaj światowy dzień makaronu no to nie pozostaje mi nic innego jak dodać przepis na pyszne tortellini. Przepis jest zdobyczny i pochodzi z Niemiec od mojej Siostrzyczki, która ma najfajniejsze gazety kulinarne pod słońcem! ;) Ale ja ja kto ja nie byłabym sobą gdybym przepisu nie zmodyfikowała, więc podsumowując inspiracja płynie od naszych zachodnich sąsiadów z nutką mojej ułańskiej fantazji, która Polakom nie jest obca! Makaron przygotowany w ten sposób jest wspaniały miła alternatywa dla carbonary czy spaghetti! Naprawdę polecam, pycha! :)


Składniki:
250g tortellini z nadzieniem grzybowym
200g zielonego groszku mrożonego
220g kwaśnej śmietany 12%
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
100ml wody
50ml białego wina
1 duża cebula
2 spore ząbki czosnku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
natka pietruszki
biały pieprz (jak ktoś nie ma to i czarny się nada ;) )
granulowany czosnek
1 łyżeczka warzywka

Do osolonego wrzątku wrzucić tortellini, gotować do miękkości.
Zielony groszek wrzucić na wrzątek, gotować ok.5min. odcedzić.
Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, wrzucić na rozpuszczone masło, podsmażać aż do momentu aż zrobi się szklista, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę jeszcze podsmażać.
Śmietanę rozrobić ze 100ml wody.
Do cebulki dodać łyżkę mąki, zrobić zasmażkę. Podlać 50ml białego wina. Chwilę podsmażyć, wlać śmietanę rozrobioną z wodą. Mieszać do czasu aż sos zacznie gęstnieć. Dodać groszkiem i tuńczyka, delikatnie wymieszać.
Doprawić warzywkiem, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
Do sosu dodać ugotowane tortellini, delikatnie wymieszać.
Dla walorów estetycznych można posypać posiekaną natką pietruszki (której niestety nie podsiadałam ;) )

2 komentarze:

Printfriendly