
Przepis jest genialny po prostu niebo w gębie! Pyszne, kruche, wyraziste w smaku żeberka to jest to czym uraczyć można niejednego smakosza mięsiwa w naszym kraju jak i poza jego granicami. Przepis szczerze polecam, bo jest nadzwyczajny, nieco zmodyfikowany pod moje osobiste upodobania kulinarne :)
Składniki (na porcję zadowalającą 4 głodne dorosłe osoby) :
1kg żeberek
1 cebula
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, sól czosnkowa firmy PRYMAT (uwielbiam ją jest słona jak sól i czosnkowa tak jak powinna być czosnkowa sól! :D )
Sos:
1szkl. ketchupu
1szkl. wody
3 łyżki octu jabłkowego lub 2 zwykłego
2 ząbki czosnku
2 łyżki sos worcestershire
2 łyżki cukru
1 łyżeczka musztardy
Żeberka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i papryką. Odstawić na godzinę do lodówki.
Mięso obsmażyć na złocisto, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na tłuszczu z żeberek podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Posypać nią mięso.
Składniki na sos zagotować w rondelku, zalać nim mięso.
Całość piec pod przykryciem w 180stopniach przez 1,5, zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze przez 30minut.
PYCHA! :)
Przypuszczam, że ten skromny kilogramek żeberek nie zadowoliłby nawet połowy mojego Stada, tym bardziej, że wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńMamciu droga w takim razie kupuj 2kilo lub też 3 i narób żeberek a rodzinka pokocha Cie jeszcze bardziej :D
Usuńczym można zastąpić sos worcestershire?
OdpowiedzUsuń