wtorek, 14 stycznia 2014

Sos Tysiąca Wysp (przepyszny)

Nie znam kogoś kto by nie lubił sosów. Czosnkowy, meksykański to chyba najpopularniejsze dodatki do pizzy, chipsów i innych pysznych niezdrowych przekąsek. Sos Tysiąca Wysp znałam od dawna jednak dopiero z Sylwestrem przyszedł czas na jego przygotowanie. Pyszny sos 1000 wysp jest miłą odmianą do czosnkowego, który przynajmniej u mnie mimo mojej dozgonnej miłości do czosnku nieco się przejadł ;)

Składniki:

1szkl. majonezu
1/2 szklanki ketchupu
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cyryny
sok z 1/2 pomarańczy
1 starty na grubych oczkach korniszon zwany ogórkiem konserwowym (zacięta dyskusja na ten temat tutaj )
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
odrobina pieprzu, soli i cukru do smaku

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Czosnek przecisnąć przez praskę dodać do sosu. Wymieszać, odstawić do lodówki na 1h chyba, że czas nas nagli można zajadać od razu ;)

4 komentarze:

  1. WItam,
    Uprzejmie proszę o wyienienie wszystkich wysp - cały tysiąc,
    My na podkarpaciu jemy rzeczy tylko ze spradzonych źródeł.

    Pozdrawiam,
    Zapalona wyspiarka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Judyto, listę wysp prześlę drogą mailową z oznacznikami na google maps :D

      Usuń
  2. Robię ten sos, ale z trochę innego przepisu. Pierwszy raz spotykam się z dodatkiem soku z cytrusów. Ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wedelko: koniecz nie polecam wypróbować wersję z sokiem, bo smakuje naprawdę wybornie! :)

      Usuń

Printfriendly