poniedziałek, 26 stycznia 2015

Kurczak w pomidorach i szpianku

O tym, że szpinak uwielbiam wspominałam już niejednokrotnie, jednak nowością jest to,że po długiej niechęci do suszonych pomidorów pokochałam je miłością gorącą niczym słoneczna Italia :) Kilkakrotnie przekonałam się, że bycie szczęśliwą posiadaczką słoiczka oliwek, suszonych pomidorów, opakowania szpinaku czy ciasta francuskiego potrafi uratować każdą panią domu z niejednej opresji kulinarnej... ;) Czy to związanej z walącymi do drzwi gośćmi czy brakiem pomysłu na obiad. W tej notce historia związana z tą drugą sytuacją kiedy zjadło by się coś niezwykłego ale w sumie człowiek nie wie co. W taki oto sposób wpadłam na pomysł na kurczaka w pomidorach i szpinaku. Na bardziej górnolotną nazwę tej potrawy mnie nie stać, bo to po prostu kurczak w szpinaku i pomidorach stworzony z potrzeby zjedzenia czegoś "innego" czegoś co niekoniecznie było by mielonym lub schabowym :) w taki sposób w ostatnią niedzielę powstał pyszny kurczak, którego przygotowania wbrew pozorom zabiera mniej czasu niż usmażenie schabowych ;)

2 spore filety z kurczaka
1/2 słoiczka suszonych pomidorów
1/2 słoiczka czarnych oliwek
1/2 opak. mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka serka śmietankowego
sol, pieprz do smaku
6 plasterków żółtego sera (lub mozzarelli)
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
4 łyżki zalewy z pomidorów
1 łyżeczka soli czosnkowej
1 łyżeczka ziół greckich (można pominąć)

Filety podzielić na 6 kawałków (każdy na 3 części)
Lekko rozbić.
Z zalewy i przypraw zrobić marynatę, zanurzyć w niej kurczaka. Wyłożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego.
Szpinak rozmrozić na patelni. Gdy odparuje z niego woda, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wystudzić, połączyć z łyżką serka
Przestudzony szpinak wyłożyć na kurczaka.
Pomidory pokroić w paski, oliwki w plasterki.
Na każdym kawałku ułożyć po kilka pasków pomidorów i oliwek.
Cebule pokroić w niezbyt cienkie krążki, rozwarstwić tak aby powstały kółka. Poukładać na kurczaku po 3-4 krążki.
Przykryć plastrem żółtego sera.
Piec pod przykryciem ok.30min. po tym czasie zdjąć przykrycie ( u mnie folia aluminiowa) i podpiec jeszcze 10min.
Podawać z ziemniakami i surówka z pora i marchewki

1 komentarz:

  1. Powiększyłam sobie zdjęcie i zjadłam go oczami. Tez uwielbiamy szpinak i w sumie nie wiem, dlaczego jeszcze nie wsadziłam go na kurczaka :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly