środa, 21 stycznia 2015

Szarlotka marmurkowa

Ciasto znalazłam w jednej z gazetek Przyślij Przepis, do których mam słabość i mimo, że większość przepisów tam publikowanych można znaleźć w sieci to jakoś lubię sobie poprzeglądać je w formie papierowej a i czasem trafi się wśród tych znanych jakaś perełka, która przykuje moją uwagę na tyle aby go wypróbować. Ciasto przygotowane w ten sposób jest pyszne, wilgotne i nie jest słodkie więc przypadnie do gustu wszystkim, którzy za tzw. "słoduchami" nie przepadają. Warto też wspomnieć, że ciasto jest z tych co to nie rujnują naszego domowego budżetu a smakują wspaniale i pozwolą ugościć niejednego łasucha! :))

Składniki:
3 jabłka
6 jajek
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do piecz.
3 łyżki kakao
cynamon
1 kostka margaryny

Umyte i obrane jabłka pokroić w średniej wielkości kostkę.
Margarynę roztopić i przestudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Do utartych żółtek stopniowo łyżka po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz roztopioną margarynę.
Białka ubić na sztywno i dodać do utartego ciasta, ostrożnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Blachę o wym. 20cmx30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciemne ciasto. Posypać jabłkami, jabłka oprószyć cynamonem wylać jasne ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika. Piec ok. 50min. Jeszcze ciepło ciasto oprószyć cukrem pudrem.


7 komentarzy:

  1. zapisuję super pomysł na szarlotke

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo się cieszę, polecam inne przepisy na pyszne szarlotki na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda na cudownie mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.jaki rodzaj maki -tortowa czy pszenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pszenna tortowa pszenna orkiszowa z tych dwóch wyjdzie na pewno

      Usuń
    2. Pszenna tortowa pszenna orkiszowa z tych dwóch wyjdzie na pewno

      Usuń
  5. Właśnie robię... narobiliście mi smaka

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly