środa, 11 grudnia 2013

Maślane ciasteczka z kremem pomarańczowo-czekoladowym

Przepis na te pyszne ciasteczka mam ze śląska (jak zresztą nie jeden na tym blogu). Ciacha wychodzą wspaniałe, rozpływają się w ustach, są delikatne i tak kruche, że bardziej kruchych nie znam. Do tego są banalnie proste, tak bardzo, że jeszcze w czasach LO dwóch moich kolegów pokusiło się o ich pieczenie i tym samym na mikołajki zaskarbili sobie uznanie wśród całej płci pięknej ich 3d ;) Polecam wszystkim amatorom małych słodkości! Wersja, którą tutaj podaję to wersja sklejana, ciasteczka solo smakuję równie pysznie!

Składniki:
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
3 żółtka (ugotowane)
1 płaska łyżeczka proszku do piecz.

1 krem czekoladowy
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka olejku pomarańczowego

Wszystkie składniki zagnieść.
Rozwałkować, powycinać foremką lub po prostu literatką/kieliszkiem.Piec w 180st. na papierze, czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek,jednak trzeba ich pilnować, żeby się nie spaliły, bo pieką się naprawdę ekspresowo.
Krem utrzeć ze skórką i olejkiem.
Ostudzone ciasteczka przekładać kremem, delikatnie docisnąć.

4 komentarze:

  1. Witam,

    Co to za pyszności są ukryte (czerwono-białe) obok ciasteczek? Daje nam to, nam czyt. podkarpackim ludziom, wyobrażenie z czym wy, czyt. pomorzanie, zajadacie ciastka.
    Kapusta czerwona jak nic!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem! Kisielki już stoją w kolejce do podzielenia się z innymi... ;)

      Usuń

Printfriendly