poniedziałek, 17 lutego 2014

Pomarańczowa sałatka z pieczonym kurczakiem.

Biorąc pod uwagę obecną aurę naszło mnie na wiosnę na talerzu stąd dzisiejsza sałatka, pyszna, prosta i godna uwagi! :)
Połączenie kurczaka, curry i pomarańczy znany mi jest nie od dziś a to za sprawą tejże sałateczki :) mimo wszystko ta z mixem sałat smakuje zupełnie inaczej i myślę, że zaskoczy niejednego łakomczucha. Taką sałatkę ja jadłam w samotności jako danie obiadowe z grzanką oczywiście, bo jak lubię zieleninę tak zawsze muszę przegryźć ją czymś mącznym :) Niemniej jednak polecam zrobić ją na dużym półmisku w ramach sałatki na imprezę, z pewnością będzie miłą odmianą dla gyrosa i greckiej ;)

Składniki (orientacyjnie na oko, raczej na dużą porcję dla dwojga :) )

1/2 opakowania miksu sałat
1/2 pokrojonego w plasterki pomarańcza
1 mała czerwona cebula
1/2 czerwonej lub żółtej papryki
1 spora pierś z kurczaka
przyprawa KAMIS do kurczaka po staropolsku

Sos:

2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
odrobina curry
sok z 1/2 pomarańczy
sól, pieprz do smaku

Składniki na sos wymieszać razem, doprawić do smaku.


W miseczce rozrobić przyprawę z olejem (wg przepisu na opakowaniu) zamarynować pierś, odstawić na godzinę, dwie lub trzy do lodówki :)
Pierś upiec w 180stopniach, ok 30min. (ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest już miękka)
Na półmisku ułożyć miks sałat, na sałatę, polać 1/2 sosu.
Następnie położyć pokrojoną w plastry pierś, posypać czerwoną cebulą pokrojoną w piórka oraz papryką pokrojoną w kostkę. W koło ułożyć obrane ze skóry plasterki pomarańczy, całość polać pozostałym sosem.

MNIAM! :)

2 komentarze:

  1. pyszna sałatka :) Idealna na zimową wiosnę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A jakie śliczne zdjęcie, oczy już zeżarły!
    Co do chlebka - ja też nie wyobrażam sobie sałatki, nawet takiej z ziemniakami, żeby chlebusiem nie dopchać. No i mam już taki zadek, że wczoraj pielęgniarka powiedziała, że mam IDEALNE pośladki do robienia w nie zastrzyków!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly