piątek, 10 października 2014

Francuskie paszteciki ze szpinakiem

Ciasto francuskie to odkrycie na miarę nobla!  Sprawia, że każdy nawet największy antytalent kuchenny może wprawić w zachwyt swoich gości i nakarmić ich czymś niezwykle pysznym. Te paszteciki to murowany hit imprezy a co najważniejsze jesteśmy w stanie je zrobić dosłownie w pół godziny! Polecam wszystkim kulinarnym leniuchom i tym co lubią szpinak, i tym co ciasto francuskie, w sumie to polecam je wszystkim!! :)






1 opak. ciasta francuskiego 1 opak. mrożonego szpinaku 1 kostka sera typu feta 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 rozmącone jajko Szpinak rozmrozić na patelni gdy odparuje z niego całkowicie woda, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem (z solą ostrożnie bo feta jest też słona, lepiej potem dosolić). Do ciepłego szpinaku wkruszyć fetę, wymieszać lekko ucierając, żeby grudki fety nie były zbyt duże. Ciasto francuskie kroić na kwadradty mniej więcej wielkości 10cmx10cm na środek dać porcję szpinaku (ok. 1 łyżeczka od herbaty). Dwa przeciwległe końce zlepić ze sobą tak aby powstał trójkąt, pierożka dobrze zalepić, żeby mieć pewność, że jest dobrze zlepiony boki można zakleić przy użyciu widelca. Gotowe pierożki posmarować jajkiem, posypać ziołami prowansalskimi. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200stopniach przez ok. 15-20min. robię to zawsze na oko, gdy ciasto nabierze apetycznych rumieńców wtedy wyciągam. Podawać na ciepło lub zimno. Z sosem czosnkowym

1 komentarz:

  1. Tak jest, tego co opatentował gotowe ciasto francuskie należy ozłocić!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly