sobota, 21 marca 2015

Sernik jaglany

Moda na zdrowe żywienie dopada niemal wszystkich ja zwariować się nie daję i tkwię w swoim ulubionym stwierdzeniu , że wszystko z umiarem i będzie dobrze. Nie zmienia to faktu, że lubię testować nowości kulinarne stąd moje podejście do sernika z kaszy jaglanej – z resztą bardzo udane! Po wielu próbach zaznajomienia i polubienia się z kaszą jaglaną mogę śmiało stwierdzić, że nadszedł w moi życiu właśnie ten moment gdy kasza jaglana wreszcie została odczarowana zarówno w mojej kuchni jak i kubkach smakowych :) Biorąc pod uwagę, że przeniosłam się w region, w którym kasza trzyma się mocno (tak samo jak barszcz biały i kapusta) to można rzec, że jednak dobrze się stało, że naszło mnie na zdrowe ciasto – wreszcie nie jestem aż takim odmieńcem! ;)

Składniki: (na blaszkę 28cm x 28cm)

Spód:
1,5szkl. mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
1/2 szkl. mąki kokosowej (zmielone płatki kokosowe - lekko, bo gdy będziemy mleć zbyt długo wyjdzie nam pasta... ;) )
1 czubata łyżka jogurtu greckiego
2 łyżki masła
5 łyżek cukru
1 opak. cukru wanil.
1 łyżeczka proszku do piecz.

Wszystkie składniki zagnieść, wylepić na blaszkę wyłożoną papierem, podpiec ok. 10min w 180 stopniach.

Masa z kaszy:
1,5 szkl. kaszy jaglanej ugotowanej w 3szkl. wody i 1,5 szkl. mleka z dodatkiem esencji waniliowej.

Masa jasna:
1/2 ugotowanej kaszy
sok z 1/2 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki rodzynek
5dag moreli suszonych
(można tez dać kandyzowana skórkę z pomarańczy)
1/2 szkl. mleka
5łyżek cukru
1 opak. cukru wanilinowego

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę dodać bakalie, wymieszać, wylać na podpieczony spód. Zabrać się za część ciemną.

 Masa ciemna:
1/2  ugotowanej kaszy
3 łyżki gorzkiego kakao
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
5dag orzechów włoskich lub laskowych
1/2 szkl. mleka
5 łyżek cukru
sok z 1/2 pomarańczy

Całość zmiksować dodać posiekaną czekoladę i orzechy. Wymieszać. Wylać na jasną masę.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190stopni na 60 minut.

Dekoracja
1 tabliczka czekolady
3łyżki mleka
wiórki kokosowe

Gdy ciasto będzie gorące polać je czekoladą rozpuszczoną z 3 łyżkami wody i posypać wiórkami kokosowymi.


Przepis inspirowany przepisem znalezionym tutaj :)

Ps. Chyba czas pochwalić się moim urodzinowym prezentem od męża dostałam wspaniały blender/mikser, w którym mogę miksować, kruszyć a za sprawą nasadki młynka również mleć! Dzięki temu jestem w kulinarnym siódmym niebie! ;)) Nastawcie się na duuużo zmiksowanych przepisów... ;) Wielkanocne Wypieki

7 komentarzy:

  1. Kasza jaglana byla ponoc nazywana "polskim zlotem". Tylko pozniej zesmy ziemniaki prezywiezli (ponoc z wloch)... Jakze sie ciesze z tego przepisu. DZIEKUJE :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś o tym złocie słyszałam niestety poza sernikiem na razie nie umiem się do niego przekonać w innej postaci. Co do ziemniaków tak, królowa Bona je do nas przywiozła wraz z pozostałą tzw. "włoszczyzną" i początkowo nie były uprawiane jako warzywo a roślina ozdobna :) ot ciekawostka

      Usuń
  2. A Teściowa nie patrzyła ci na ręce z miną: "co tyż ta Agnieszka wyczynio"? Moja (ś.p.) ze wsi Sarzyna miała zawsze taką lekko niedowierzającą minę, że z moich eksperymentów coś wyjdzie :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że miała ale w tej minie była również odrobina ciekawości... ;)

      Usuń
  3. Takie niby zwykłe składniki - a jak zawsze wychodzą cuda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdybyś nie opisała ciasta, nigdy nie wpadłabym na to, że jest z kaszy jaglanej! Super się prezentuje :):)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly