
Jestem ciekawa czy w kwestii mrożenia tylko ja jestem takim laikiem i czy tylko mnie niektóre z pozycji przedstawionych poniżej zadziwiły tak bardzo! Osobiście do tej pory mroziłam głównie: wiśnie, truskawki, pocięty por, pieczarki oraz wszelkie mięsa. Wiedziałam również, że można zamrozić ciasto drożdżowe -sposób praktykowany przez moją kochaną Babcię Ninę :) Niemniej jednak wśród pomysłów opisanych w tym wpisie znalazło się jak dla mnie wiele ciekawych nowości. Poniżej lista propozycji mniej lub bardziej zadziwiających z pewnością wiele z tych propozycji pozwoli zaoszczędzić nam parę złotych :)
1. Ser - ile razy zdarza się nam, że w lodówce leży kawałek żółtego sera, na który nie mamy pomysłu i który lada dzień się zeschnie i popsuje? Z odsieczą przychodzi wtedy... zamrażarka! Przed zamrożeniem ser najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach w ten sposób gdy będziemy robić zapiekanki lub pizzę nam ser spadnie nam wprost z... zamrażalnika! :) Prócz żółtego sera sama sprawdziłam fajnie mrozi się mozzarellę a jeszcze fajnie się ją trze na tarce, gdy jest zmrożona - o niebo lepiej niż gdy jest miękka i klejąca. Ostatnim przykładem mądrego zagospodarowania mrożonego sera jest mrożenie parmezanu, który jak powszechnie wiadomo do tanich nie należy w tym przypadku gdy nasz parmezan niedomaga już w lodówce warto go zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wsypać do woreczka strunowego i zamrozić, gdy będzie nam potrzebny wyjąć z zamrażarki i wziąć potrzebną porcję. Już na sam koniec końców w kwestii serów biały ser - nasz pospolity twaróg również świetnie nadaje się do mrożenia.
2. Śmietana - jeśli mamy do wyboru wyrzucić śmietanę czy dwa dni wcześniej ją zamrozić warto skorzystać z rozwiązania nr2 mimo, że zmieni nieco swoją konsystencję to świetnie nada się jako dodatek do ciasta lub sosu.
3. Jajka - o ile całych jajek nigdy nie mroziłam tak już same białka owszem. Jest to świetny patent na uzbieranie pożądanej ilości białek na bezę lub babkę białkową, za którą osobiście przepadam!

5. Jogurt - kolejny mleczny produkt, który możemy poddać obróbce mrożenia! Podobnie jak z masłem jeśli tylko trafimy na okazję lub jak w przypadku sera po prostu kupimy go za dużo bez problemu możemy go zamrozić a gdy najdzie nas na niego ochota lub potrzeba wykorzystania go przy gotowaniu po prostu możemy go rozmrozić. Jeśli robimy swój jogurt i nie mamy co zrobić z jego nadwyżką również spokojnie możemy go zamrozić - dla mnie to ważne, bo właśnie z powodu nadwyżek zaprzestałam produkcji swojego własnego jogurtu!





c.d.n.
Źródła:
http://www.sixfiguresunder.com/can-you-freeze-that/
http://www.foundandfeatured.com/31-things-you-didnt-know-you-could-freeze/
Ciekawy artykuł. Całych jajek nie można mrozić, ale białka i żółtka oddzielnie to tak. Zamrożone a później odmrożone białka o wiele lepiej się ubijają
OdpowiedzUsuńDziękuję :) tego, że się lepiej ubijają nie słyszałam. Cenna informacja, dziękuję :)
Usuń