piątek, 30 października 2015

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż z jabłkami to smak, które nierozerwalnie kojarzy mi się z moją kochaną Babcią Niną. to od niej w naszym domu gościł od czasu do czasu naczynie żaroodporne z pysznym ryżem zapiekanym z jabłkami. Z tęsknoty za tym smakiem postanowiłam puścić wodze fantazji i zrobić swoją wersję babcinego ryżu i gdyby nie fakt, że moi domownicy ze słodkich obiadów uznają jedynie naleśniki to można by było orzec totalny sukces a tak mogę ogłosić jedynie sukces połowiczny czyli - moja tęsknota za tamtym smakiem została zaspokojona :) Dla wszystkich fanów ryżu, jabłek i ogólnie jesiennych klimatów na talerzu polecam dzisiejszy przepis, który jeśli nie na słodki obiad to na słodki podwieczorek lub kolację wpisuje się genialnie!

Skłdaniki:
300g ryżu ugotowanego na mleku z dodatkiem cukru waniliowego
8 jabłek
1/kostki masła
4 łyżki cukru
3 łyżki kaszy manny
cynamon

Naczynie żaroodporne lub blaszkę natłuścić. Włożyć 1/2 ryżu. Na ryż ułożyć 1/3 startych na grubych oczkach jabłek. Posypać łyżką cukru i cynamonem - ilość wg uznania. Na jabłka wyłożyć drugą część ryżu, przykryć pozostałymi jabłkami. Kaszę wymieszać z pozostałym cukrem, cynamonem. Na jabłka wysypać kaszę z cukrem. Przykryć wiórkami masła. Zapiekać ok. 35-40min. aż wierzch zapiekanki stanie się rumiany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly