
Składniki:
Ciemny biszkopt z niezawodnego przepisu
Masa jabłkowo-pomarańczowa:
6 soczystych kwaskowatych jabłek
2 galaretki pomarańczowe
Jabłka obrać, zetrzeć na drobnych oczkach i zagotować. Gdy puszczą sok skręcić ogień i wsypać galaretki, energicznie wymieszać, wylać na pierwszy blat biszkoptu. Przykryć drugim plackiem.
Masa waniliowa:
2szkl. mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
1szkl. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej szklance rozmieszać obie mąki, gdy mleko się zagotuje wlać zawiesinę i gotować aż zgęstnieje.
Przestudzić. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo łyżka po łyżce dodawać budyń. Utrzeć całość na gładką i puszystą masę. Odłożyć 4 łyżki kremu do dekoracji.
Blat biszkoptu nasączyć zieloną herbatą. Na to wyłożyć 1/2 kremu. Ułożyć delicje pomarańczowe, przykryć drugą częścią kremu. Na to położyć ostatni blat biszkopta. Tort posmarować pozostałym kremem, udekorować wg uznania. U mnie za dekorację posłużyły rurki waflowe oraz draże pomarańczowe, mleczne i orzechowe -czyli słodki oldschool górą! :)
W celu ochrony wizerunku mojego ukochanego jego zdjęcie zostało zastąpione równie mocno zdziwiona twarzą buzią; )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz