Składniki:
1 puszka pomidorów bez skórki (krojonych)
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki octu balsamicznego
1/3szkl. cukru
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu sos worcestershire
1/3 łyżeczki gorczycy
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
1/3 łyżeczki kminku
1/2 łyżki wędzonej papryki
Cebulę i czosnku drobno posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć, dodać czosnek, podsmażyć chwilkę aby czosnek oddał aromat, dodać pomidory, smażyć przez ok.5min.
Dodać sos sojowy, sos worcestershire, ocet, gotować ok.5minut.
Przyprawy utrzeć w moździerzu, dodać wraz z cukrem do reszty składników. Gotować do moemntu aż zgęstnieje.
Opcjonalnie można dodać kilka suszonych wędzonych śliwek na samym początku gotowania, wtedy na koniec sos należy zmiksować.
Gdy wolimy jednolity aksamitny sos polecam również zmiksowanie.
Kolejny już raz oprawę graficzną przepisu zapewniła nieoceniona Judyta z Lord Project :)
kmin rzymski brzmi interesująco w tym zestawieniu. nigdy nie dodawałem. Natomiast jeśli chodzi o cukier - to tylko brązowy, a najlepiej z melasą i miodem :) śliwki to świetny pomysł (wg. mnie), no i jak ktoś ma możliwość to zamiast wędzonej papryki polecam chipotle. ogólnie sos bbq to sos wyobraźni. ma być słodki, kwaśnawy i palony :P
OdpowiedzUsuńMichale w 100% się z Tobą zgadzam! :) następnym razem pokuszę się o spróbowanie chipotle ;)
UsuńPozdrawiam!! :)