Składniki:
8 kotletów schabowych
3 średnie cebule
sól, pieprz
mleko
smalec
2 jajka
bułka tarta
Kotlety rozbić, posolić i popieprzyć.
W głębokim naczyniu układać warstwami mięso cebulę, zalać mlekiem i układać kolejna warstwę - do wykończenia składników. Mleka powinno być tyle aby przykryło całkowicie mięso.
Odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc.
Po tym czasie wyjąć mięso z mlecznej marynaty, lekko osuszyć na ręczniku papierowym.
Panierować mięso w mące, następnie w rozkłóconym jajku z odrobiną soli i pieprzu. na końcu w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać smalec, kłaść kotlety, smażyć na złoty kolor na średnim ogniu.
Podawać z ziemniakami, młodą kapustą lub mizerią. Obiad idealny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz