środa, 18 maja 2016

Ryba pod pomidorową pierzynką wg Eli

Gdy wracam sama z pracy i jadę autem dobre 30 minut zazwyczaj staram się wykorzystywać ten czas na rozmowy telefoniczne z bliskimi wtedy mój bluetooth jest rozgrzany do czerwoności a ja szczęśliwa, że mogę sobie bezkarnie pogadać. 3/4 rozmów jakie odbywam to rozmowy z moją kochaną Elą, z którą czasami brakuje drogi aby wszystko obgadać. Pewnie ktoś sobie zaraz pomyśli skąd taki dziwny wstęp do przepisu?! No to już wyjaśniam podczas ostatniej rozmowy Ela opowiedziała mi o super przepisie na przepyszną rybkę! A tak się składało, że wspomniana rybka rozmrożona czekała na mnie tego dnia w domu! Resztę składników miałam również pod ręką więc długo się nie zastanawiając podjęłam rybne wyzwanie! :) Wyzwanie jak najbardziej owocne ryba wyszła przepyszna! Na pewno jeszcze nie raz przygotuję ją w taki sposób, bo jest wspaniała! Co prawda u Eli ryby były układane warstwowo ja ze względu na ograniczoną ilość sztuk 3 raczej na warstwy pozwolić sobie nie mogłam więc wyszła wersja pojedyncza niemniej pyszna ;)


Składniki: (na 6 porcji)

6 kawałków dobrej filetowanej ryby (dorsz, morszczuk)
500g pieczarek
2-3 łyżki pikantnego ketchupu
10dag żółtego sera
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżka masła
mąka do obtoczenia ryby

Rybę rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na 30min do lodówki.
Pieczarki pokroić w plasterki usmażyć na 1 łyżce masła, gdy woda odparuje dodać czosnek i tyminak, Chwile podsmażać, dodać ketchup, podsmażyć 1min.
Rybę obtoczyć w mące usmażyć na patelni z odrobiną oleju. Przełożyć 3 kawałki ryby na spód średniej wielkości naczynia żaroodpornego. Na Rybę wyłożyć 1/2 pieczarek posypać 1/2 startego na dużych oczkach sera żółtego. Na ser ułożyć pozostałą rybę, pieczarki i ser.
Zapiekać w 180 stopniach przez ok. 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly