Składniki:
Ciasto
(na 12naleśników)
2szkl.
mąki
1szkl.
mleka
2
jajka
szczypta
soli
2
łyżki oleju
woda
gazowana
Z
podanych składników zrobić ciasto na naleśniki (bez wody) pod
koniec regulować gęstość ciasta powoli dodając wodę. Ciasto ma
mieć konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzanej patelni teflonowej lub innej z nieprzywierającym dnem usmażyć bez dodatku tłuszczu 12 naleśników.
Farsz:
35-40dag
mięsa z pieczonego kurczaka
1opak.
Mrożonych brokułów (ugotowanych na półtwardo)
1/2kostki
białego sera
2
serki brie (mogą być z pieprzem)
1
ząbek czosnku
sól,
pieprz
Mięso
rozdrobnić w malakserze lub blenderze na tzw. 'pasztet', brokuły
zmiksować i dodać do kurczaka, do masy wkruszyć ser, dokładnie
wymieszać i doprawić do smaku.
Na
każdym naleśniku kłaść porcję farszu (ok.1łyżka stołowa) i
plaster sera brie, zawinąć w kopertę (najpierw przegi z boku potem
od dołu do góry reszta). Naleśniki obsmażyć na złoto na
niewielkiej ilości oleju, odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać z sosem czosnkowym
Ja lubię naleśniki na słono, te muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu jest naprawdę pyszny! :)
UsuńWspaniale wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńooo ten wyplywajacy ser! Slinka cieknie!
OdpowiedzUsuń