Ten przepis to idealny pomysł na letni słodki obiad lub
kolację (znam ludzi, którzy naleśników na obiad nie tolerują...
;) ) Połączenie budyniu i białego sera mnie samą również
zaskoczyło, bo taka masa na głowę bije wszystkie gotowe serki typu
Danio itp. a przy tym jest o niebo zdrowsza! W sezonie wakacyjnym gdy
owoców mamy pod dostatkiem śmiało możemy zrobić wersję 'na
bogato' z całą masą owoców wszelkiej maści wspaniale spiszą się
tutaj zarówno brzoskwinie i ich pochodne siostry jak również owoce
jagodowe typu maliny, borówki czy poziomki. Od samego pisania ślinka
mi cieknie więc przechodzę do przepisu.
Składniki:
Ciasto
(na 12naleśników)
2szkl.
mąki
1szkl.
mleka
2
jajka
szczypta
soli
2
łyżki oleju
1
cukier wanilinowy
woda
gazowana
Z
podanych składników zrobić ciasto na naleśniki (bez wody) pod
koniec regulować gęstość ciasta powoli dodając wodę. Ciasto ma
mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krem:
0,5l
mleka
1
opakowanie budyniu waniliowego (na 0,5l mleka)
1
kostka (25dag) sera twarogowego
4
łyżki cukru
1
opak. cukru wanilinowego
Dodatkowo:
Dowolne
owoce
Budyń
ugotować z 4 łyżkami cukru i 1 opak. cukru wanilinowego. Gdy
będzie gorący wkruszyć w niego ser, wymieszać. Rozłożyć na
usmażone naleśniki, nałożyć porację owoców, zawinąć w
koperty. Posypać cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujecie się na owoce jagodowe zapraszam do zapoznania się z akcją Niezwykłe właściwości zwykłych owoców
dowiecie się tam o dobroczynnym i zbawiennym działaniu owoców
jagodowych na nasze zdrowie. Na stronie są również ciekawe quizy i
zagadki, które dostarczą przedniej zabawy w wakacyjne popołudnia.
Niezwykłe właściwości zwykłych owoców” to kampania
promocyjno-informacyjna realizowana przez Związek Sadowników
Rzeczpospolitej Polskiej na rynkach pięciu krajów: Polski, Austrii,
Szwecji, Finlandii i Czech. Produkty objęte programem to europejskie
owoce jagodowe, w tym truskawka, malina, porzeczka i borówka wysoka.
Kampania obejmuje promocję walorów odżywczych i jakości świeżych owoców
jagodowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz