wtorek, 3 maja 2016

Wrap z tuńczykiem i suszonymi pomidorami - Lunchbox do pracy

Tak jak już tutaj wspominałam za sprawą znalezienia przepisu na idealne placki do tortilli wpadłam w istny szał zawijania! Wreszcie mogę wcinać tortille bez wyrzutów sumienia! No, może z lekkimi zakwasami od wałkowania ciasta ale to mi zupełnie nie przeszkadza :) Ba, teraz wreszcie moje pracownicze lunchboxy dostały nowe życie. Przy okazji piątku postanowiłam zawinąć w placki rybę a że w lodówce stało pół puszki samotnego tuńczyka to postanowiłam go wykorzystać. Smutna stała też kukurydza i dwa samotnie pływające w słoiczku suszone pomidory, stwierdziłam, że całość współgra ze sobą cudownie i będzie świetnym farszem do moich placków. Smak przerósł moje oczekiwania i aż wstyd się przyznać ale sama siebie chwaliłam, bo naprawdę było za co! Tortilla z tuńczykiem to od tego czasu jedno z moich ulubionych śniadań w pracy. Pycha!

Składniki:
2 placki tortilli
½ puszki tuńczyka w kawałkach z wody
3 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka musztardy
2 suszone pomidory
2 łyżki kukurydzy konserwowej
sól, pieprz do smaku
2 liście sałaty lodowej
2 plastry cebuli czerwonej
½ strąka czerwonej papryki

Tuńczyka delikatnie rozgnieść dodać 1 łyżeczkę majonezu, musztardę, kukurydzę, pomidory pokrojone w paski oraz sól,pieprz I odrobinę soku z cytryny. Całość wymieszać. Na plackach rozsmarować pozostały majonez. Posypać porwaną na drobniejsze kawałki sałatą. Na sałatę dać tuńczykowy farsz posypać cebulą oraz papryką pokrojoną w paski. Ciasno zawinąć (najpierw złożyć boczne brzegi po czym zawijać od dołu do góry – jak gołąbka) Najlepiej w tej formie zawinąć ciasno placek jeszcze w folię aluminiową i odstawić do lodówki (jeśli robimy przekąskę dzień wcześniej). Gdy chcemy tortille pałaszować od razu pomijamy krok z folią i lodówką :)



Przepiękne zdjęcia moich przepysznych wrapów wykonała Judyta z Lord Project

7 komentarzy:

  1. z wody, to tunczyk w sosie wlasnym czy jaki, bo nie z oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sosie własnym też może być :) jeden odxdrugiego różni się tym ze w sosie własnym jest z dodatkiem soli :) ona warianty się nadają. Odradzam jedynie tego w oleju bo będzie za tłusty :)

      Usuń
    2. W sosie własnym też może być :) jeden odxdrugiego różni się tym ze w sosie własnym jest z dodatkiem soli :) ona warianty się nadają. Odradzam jedynie tego w oleju bo będzie za tłusty :)

      Usuń
    3. W sosie własnym też może być :) jeden odxdrugiego różni się tym ze w sosie własnym jest z dodatkiem soli :) ona warianty się nadają. Odradzam jedynie tego w oleju bo będzie za tłusty :)

      Usuń
  2. Poproszę linka do przepisu na placki! Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://gotuj-sie-do-gotowania.blogspot.com/2015/09/pszenna-tortilla-przepis-podstawowy-na.html
      link do placków :)

      Usuń
  3. Jeśli natomiast zależy nam na tym, aby się zdrowo odżywiać, ale nie mamy na to czasu, możemy rozważyć skorzystanie z oferty cateringu dietetycznego oferowanego przez firmę https://www.lightbox.pl/lodz (decydując się na catering możemy być pewni, ze nasz organizm dostanie wszystko, czego potrzebuje do prawidłowego rozwoju).

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly