powiedziałam, że mogę mu takiego placka piec co niedzielę ale dżemu porzeczkowego mi nie starczy oznajmił, że jutro dostarczy mi odpowiednio dużą ilość porzeczek żeby dżemu nie zabrakło! :)
Ostatnie słowo na temat dzisiejszego przepisu, wymyśliłam go z potrzeby ugoszczenia moich znajomych jakimś nowym plackiem, od początku wiedziałam, że to musi być ciacho z przytupem nie zwykły gnieciuch dlatego postawiłam na ciasto przekładane. Bazą wyjściową był dżem z czarnej porzeczki, który postanowiłam wykorzystać, bo stwierdziłam , że fajnie będzie komponował się z czekoladowym plackiem i waniliową masą. Nie zawiodłam się! Wyszedł pyszny i został zjedzony w całości jednego dnia! :)
Składniki:
Ciasto:
1 kostka masła
3 łyżki kako
3 łyżki wody
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta sody
5 jajek
Krem waniliowy:
1 kostka masła
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 cukier wanilinowy
0.5 szklanki cukru
Dodatkowo:
300g dżemu z czarnej porzeczki
120g okrągłych biszkoptów
100ml likieru amaretto
polewa czekoladowa:
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
2 łyżki cukru
5 dag masła
Przygotować ciasto:
Masło, kakao, cukier i wodę zagotować. Przestudzić.
Dodać jajka zmiksować na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Przesiać do masy jajecznej. Zmiksować na gładkie ciasto (ok.3-4min.)
Blachę wyłożyć papierem lub natłuścić i wysypać np. wiórkami kokosowymi, wlać ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30-40min. kontrolować pieczenie w ciągu podanego czasu, gdy coasto wyda nam się już upieczone warto sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy.
Ciasto ostudzić zupełenie. Przekroić wzdłuż na dwa placki.
Krem waniliowy:
W 1 szklance mleka rozrobić mąkę ziemniaczaną i pszenną. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, do gotującego mleka wlać zawiesinę z mleka i mąk, energicznie mieszając doprowadzić do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Ostudzić.
1 kostkę masła utrzeć na puch. Łyżka po łyżce stopniowo dodawać budyń.
1. blat ciasta lekko nasączyć kawą, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na dżem ułożyć biszkopty (każdy biszkopt zanurzyć w amaretto) na biszkoptach rozsmarować krem waniliowy, przykryć drugim blatem ciasta.
Dodać jajka zmiksować na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Przesiać do masy jajecznej. Zmiksować na gładkie ciasto (ok.3-4min.)
Blachę wyłożyć papierem lub natłuścić i wysypać np. wiórkami kokosowymi, wlać ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30-40min. kontrolować pieczenie w ciągu podanego czasu, gdy coasto wyda nam się już upieczone warto sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy.
Ciasto ostudzić zupełenie. Przekroić wzdłuż na dwa placki.
Krem waniliowy:
W 1 szklance mleka rozrobić mąkę ziemniaczaną i pszenną. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, do gotującego mleka wlać zawiesinę z mleka i mąk, energicznie mieszając doprowadzić do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Ostudzić.
1 kostkę masła utrzeć na puch. Łyżka po łyżce stopniowo dodawać budyń.
1. blat ciasta lekko nasączyć kawą, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na dżem ułożyć biszkopty (każdy biszkopt zanurzyć w amaretto) na biszkoptach rozsmarować krem waniliowy, przykryć drugim blatem ciasta.
Zrobić polewę:
masło, Cukier, kakao i wodę zagotować. Gorącą polewą polać ciasto. Udekorować wg uznania.
Ciasto najlepiej zostawić w chłodnym miejscu na noc by smaki się przegryzły a ciasto zrobiło się idealnie wilgotne.
masło, Cukier, kakao i wodę zagotować. Gorącą polewą polać ciasto. Udekorować wg uznania.
Ciasto najlepiej zostawić w chłodnym miejscu na noc by smaki się przegryzły a ciasto zrobiło się idealnie wilgotne.
Wygląda przepysznie, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie, ja tam lubię ciasta "masiaste"
OdpowiedzUsuńHehe ja bardzo powoli się do nich przekonuję :))
OdpowiedzUsuńHehe ja bardzo powoli się do nich przekonuję :))
OdpowiedzUsuńNo, no, powiem ci córuś, że to ciasto wygląda PROFESJONALNIE.
OdpowiedzUsuńProszę podać wielkość formy N podane składniki. Chciałam dziś upiec to ciasto. Ogólno będę wdzięczna za dodawanie informacji do każdych przepisów co do wielkości formy. Robiłam już kilka dań obiadowych i ciast z tego bloga i muszę stwierdzić ze smakowało wszystkim nieziemsko więc będę wierna tej stronie :-)
OdpowiedzUsuńNiezmiernie miło mi słyszeć że moje przepisy przypadają do gustu Tobie i Twojej rodzinie :) postaram się zwracać uwagę na podawanie wymiarów blaszki to ciasto przewidziane jest na standardowa blachę do pieczenia 39,5cm x 23,5cm
UsuńPozdrawiam i ściskam serdecznie! :)
dziękuję za szybką odpowiedź:)
Usuń