
Składniki:
500g mąki pszennej
2 łyżki cukru
40g drożdży
250ml ciepłego mleka
2 jajka
1/4 kostki roztopionego masła
Nadzienie:
3szklanki serka labneh lub innego kremowego serka
3/4 szklanki jagód/borówek
pokruszone płatki migdałowe
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 2 łyżkami cukru i łyżką mąki. Całość odstawić do wyrośnięcia na kilka minut.
Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, wlać wyrośnięty rozczyn i energicznie wyrabiać, stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odchodzic od ręki, ja z tym miałam problem jednak po 10minutach stwierdziłam, że dodam odrobinę oleju i wtedy poszło gładko ;)
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30minut.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Serek wymieszać z jagodami w razie potrzeby lekko posłodzić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowywać na placek grubości ok.1-1,5cm i dużym kubkiem wykrawać kółka, układac na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia (ok.10minut) po tym czasie na środku bułeczek zrobić wgłębienie za pomocą denka od literatki. We włębienie nasypać trochę płatków migdałowych, nałożyć porcję serka, posypać płatkami migadłowymi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec ok.15-20minut do momentu aż zrobią się pięknie rumiane.
Bułeczki są super! Długo utrzymują świeżość! :)
Uwielbiam takie bułeczki
OdpowiedzUsuń