środa, 20 lipca 2016

Jagodowo-jogurtowy sernik na zimno.

Ten sernik na zimno to moja wesoła twórczość na temat jagód i jogurtu greckiego, wyszło tak pyszne i orzeźwiające, że nie mogłam się z Wami tym przepisem nie podzielić zwłaszcza, że lato w pełni i stanie przy piekarniku niekoniecznie jest najprzyjemniejszą rzeczą. Formę podania podpatrzyłam na fb u Przepisy Joli, u której to niedawno obejrzałam króciutki filmik właśnie na sernik na zimno z owocową "wkładką" pomysł tak mi się spodobał, że sama postanowiłam spróbować go w swojej kuchni! :) Ciacho wyszło tak dobre, że zniknęło w ciągu kilku godzin więc chyba więcej pisać nie będę... ;)

Składniki: (na tortownicę o śr.26cm)


1kg jogurtu greckiego
3 cytrynowe galaretki
1 opakowanie biszkoptów
3 galaretki o smaku owoców leśnych
3 szklanki jagód/borówek
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2,5szkl. wody
1 galaretkę leśną rozpuścić w 1/2szkl. wody


Jagody przebrać i wyczyścić. 2 szklanki przełożyć do okrągłej miseczki następnie zalać galaretkę tak aby jedynie połączyć owoce z galaretką. Pozostawić do stężenia.
Jogurt ubić mikserem przez chwilę, wlać zupełnie wystudzone galaretki, całość zmiksować, wsypać 1/2 szkl. jogód, wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie biszkoptami.
Na środek biszkoptów położyć zastygniętą galaretkę z jagodami po czym wylać masę cytrynową, na środek wsypać pozostałe jagody. Pozostawić do stężenia.
Gdy masa stężeje zalać całość 2 galaretkami o smaku owoców leśnych rozpuszczonych w 2,5szkl. gorącej wody.






2 komentarze:

  1. pysznie wygląda :) kiedyś błagałam mamę o taki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super sernik, taki idealny na upały.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly