Składniki: (na tortownicę o śr.26cm)
1kg jogurtu greckiego
3 cytrynowe galaretki
1 opakowanie biszkoptów
3 galaretki o smaku owoców leśnych
3 szklanki jagód/borówek
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2,5szkl. wody
1 galaretkę leśną rozpuścić w 1/2szkl. wody
Jagody przebrać i wyczyścić. 2 szklanki przełożyć do okrągłej miseczki następnie zalać galaretkę tak aby jedynie połączyć owoce z galaretką. Pozostawić do stężenia.
Jogurt ubić mikserem przez chwilę, wlać zupełnie wystudzone galaretki, całość zmiksować, wsypać 1/2 szkl. jogód, wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie biszkoptami.
Na środek biszkoptów położyć zastygniętą galaretkę z jagodami po czym wylać masę cytrynową, na środek wsypać pozostałe jagody. Pozostawić do stężenia.
Gdy masa stężeje zalać całość 2 galaretkami o smaku owoców leśnych rozpuszczonych w 2,5szkl. gorącej wody.
Jogurt ubić mikserem przez chwilę, wlać zupełnie wystudzone galaretki, całość zmiksować, wsypać 1/2 szkl. jogód, wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie biszkoptami.
Na środek biszkoptów położyć zastygniętą galaretkę z jagodami po czym wylać masę cytrynową, na środek wsypać pozostałe jagody. Pozostawić do stężenia.
Gdy masa stężeje zalać całość 2 galaretkami o smaku owoców leśnych rozpuszczonych w 2,5szkl. gorącej wody.
pysznie wygląda :) kiedyś błagałam mamę o taki :)
OdpowiedzUsuńSuper sernik, taki idealny na upały.
OdpowiedzUsuń